Det er ikke kun Counterstrike og FIFA der er i hastig udvikling indenfor E-Sport. Også E-cykling får flere og flere udøvere. Tidligere blev hjemmetrænere anvendt som et nødvendigt onde, når vejret i vinterperioden var for dårligt. Men med udviklingen af mere avancerede simulatorprogrammer, der giver mulighed for både at træne og konkurrere med ens cykelkammerater hjemme fra stuen, er antallet af brugere steget voldsomt.

I Danmark har vi også fået den første E-cykle klub, som er registreret under Dansk Cykel Union og DGI, hvor E-cykling er anerkendt som en selvstændig disciplin.

På verdensplan er der to app’s/simulatorer der dominerer. Det er Zwift, som er ren 3D samt BKool, der bygger på virkelige ruter, som køres i enten videomode eller som 3D. Derfor er konkurrencerne i Danmark opdelt i to ligaer – henholdsvis BKOOL ligaen og SWIFT ligaen.

Og det er netop i BKOOL Ligaen at Peter Noritaka Andersen i løbet af efteråret, har kvalificeret sig til deltagelse i det første DM i e-cykling, som afholdes på Fyn den 7. marts. Peter kører normalt mest mountainbike, men er begejstret for muligheden for at træne når man har tid og lyst – også selvom det er koldt og vådt derude.

Jeg har kvalificeret mig ved deltagelse i 15 løb i løbet af efteråret. Jeg har ikke vundet nogen løb, men har været i top ti i 14 af løbene, hvilket giver point nok til kvalifikationen. Men jeg indrømmer da, at der er stor forskel på de to ligaer. Her på BKool er det nok mere motionister der deltager, mens der på Swift kører flere licens og kontinental ryttere.

Men udover at det er god træning, så er det faktisk også sjovt og socialt. Mange gange kører man mod de samme ryttere, og mange af dem har man aldrig mødt i virkeligheden. Vi kommunikerer sammen via Facebook gruppen med over 6000 medlemmer og det er et supergodt fællesskab, hvor tonen er god og hvor man hjælper hinanden med opsætning og problemer. Og det er da også en af grundene til at jeg glæder mig helt vildt til at skulle til DM. Så møder jeg mange af de ryttere jeg har dystet mod i alle løbene, og får sat ansigt på dem. Det bliver mega hyggeligt fortæller Peter.

For komme i gang med at køre e-cykel kræver det en hometrainer. De findes i forskellige varianter og prisklasser. På de billigste kører man med baghjulet i en holder, der giver modstand mod hjulet. De mere avancerede fungerer ved at man afmonterer baghulet og monterer cyklen direkte på traineren og anvender dens tandhjul. Derudover skal man have softwaren installeret på sin computer og måske også se det på en større skærm.

Traineren måler hvor mange watt man træder og præcis som i den virkelige cykelverden, kan man selvfølgelig også snyde her, hvis man vil fortæller Peter. Man kan fx snyde med sin vægt, så man får mere for sine watt eller man kan pille ved det mekaniske. Men i virkeligheden snyder man jo kun sig selv, og til DM kører vi alle på ens trainere, og så vil man jo falde totalt igennem hvis man har snydt derhjemme.

Jeg synes det er virkelig sjovt, og bliver virkelig motiveret til at give den fuld gas når jeg kører. Påvirkningen er meget virkelig og softwaren kan fx også kompensere for at man ligger på hjul bag en anden rytter. Det er selvfølgelig ikke helt det samme som at sidde derude i modvind og regn, men det er fantastisk god træning.

Det er da også lidt sjovt at kunne sige, at man var med til det første DM i e-cykel fortæller Peter.

Man kan læse mere om e-cykling og DM finalerne på eCykle Klub Danmarks hjemmeside. Finalerne vil også blive livestreamet.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...