Nordens allerdygtigste akvarelmalere udstiller på Frederikshavn Kunstmuseum samtidig med, at glade amatører er på akvarelkursus i Maskinhallen

FREDERIKSHAVN: Lørdag 29. juni slår Frederikshavn Kunstmuseum dørene op for en nordisk akvareludstilling med ti kunstnere fra Danmark, Sverige, Norge og Finland.

Samme dag starter et kursus i akvarelmaling i Maskinhallen for øvede amatører med såvel lokale deltagere som deltagere fra det øvrige Danmark og fra Sverige.

Det er en pointe, at udstilling og kursus finder sted samtidig, fortæller Ole Riber, der er initiativtager og idémanden bag.

For på den måde kan professionelle og amatører mødes.

Ole Riber maler selv og har deltaget i kurser på Gerlesborgsskolan i Sverige og på kunstskolen i Sønderborg.

På kurset i Sønderborg sidste sommer underviste den anerkendte akvarelkunstner Lars A. Persson, der er bosat i Göteborg. Ole Riber spurgte ham, om han ville tage færgen til Frederikshavn og undervise og udstille her i byen.

Han var straks med på idéen.

Sidste år var Lars A. Persson på besøg i Frederikshavn.

Han så Kunstmuseet og lokalerne i Maskinhallen og var begejstret for de rammer såvel udstilling som kursus skulle foregå i.

- Jeg er Frederikshavn Kunstmuseum stor tak skyldig, for uden deres ekspertise og professionalisme var udstillingen ”Nordiske akvareller 2019” aldrig blevet realiseret, fortæller Ole Riber, der har været en slags kurator for udstillingen og sammen med Kunstmuseets næstformand Hans Ulrik Vadmann står bag kurset i Maskinhallen.

- Jeg har mine egne favoritter blandt akvarelmalere i Norden, indrømmer Ole Riber, og det er en stor glæde, at de alle har sagt ja til at udstille.

En af dem er den 83-årige Morten Paulsen fra Lillehammer, som med rette kan kaldes norsk akvarelkunsts nestor.

Desuden er Norge repræsenteret ved Kjersti Eliassen fra Oslo og Morten Gjul fra Bergen.

Fra Göteborg kommer foruden Lars A. Persson også Lene Amstrand og Anna Tjörnquist.

Fra Danmark deltager så store navne som Lotte Lambæk fra Esbjerg og Adam Saks, der er bosat og arbejder i Berlin.

- Lars A. Persson syntes, at det var en flot buket, da vi forelagde ham forslag til udstillere; men han savnede et par finske repræsentanter.

- Jeg kendte ingen, men Lars A. Persson nævnte enkelte navne og sagde, at der blandt dem var nogle, der spændte akvarelteknikken til det yderste.

- Vi har valgt Katja Thukiainen og Petri Hytönen. Sidstnævnte kontaktede museet for at høre, om han måtte udstille en installation – i akvarel! Det måtte han selvfølgelig.

Akvarelmaling har vel altid rangeret under olie- og akrylmaling.

Tidligere blev akvarellen ofte brugt som forstudie til det færdige oliebillede.

Men mens det færdige resultat kan have noget tungt og stift over sig, virker forstudiet i akvarel mere levende og utvunget.

Et øjeblik fanget ind, spontant, skitseagtigt, livagtigt.

Akvarellen kan noget, som de andre medier ikke formår - moderne akvarelmaling især.

- Vi vil gerne demonstrere, at akvarellen kan stå i sin egen ret, siger Ole Riber.

Udstillingen viser spændvidden i at male med vand og farvepigment.

- Vi er jo vant til at opfatte akvarelmaling som en forfinet og kontrolleret teknik i små formater, og her kan akvarellen bestemt også noget; men den moderne akvarelmaling kan mere end det. Udstillingen viser akvareller i kæmpeformater. Også motivisk udfordrer flere af udstillerne akvarelmediets overvejende fortættede nordiske landskabsgengivelser i retning af det eventyrlige, det ekspressive og nonfigurative. Der sker noget, når vand og farve løber sammen. At male akvarel er en vanskelig øvelse, der både kræver spontanitet og kontrol, siger Ole Riber.

Der er ingen tvivl om, at deltagerne på akvarelkurset, som er inviteret til ferniseringen, vil få masser af inspiration ved at stå foran nogle af Nordens i øjeblikket bedste akvareller.

Kunstmuseets besøgende vil kunne se en udstilling af international klasse, for de nordiske lande er foregangslande inden for akvarelmaleriet, ikke mindst Sverige.

En times kørsel fra Göteborg ligger Nordiska Akvarellmuseet.

Ikke langt derfra ligger Gerlesborgsskolan, som blev startet af den i 2010 afdøde akvarelkunstner og kunstpædagog Arne Isacsson, der har udgivet lærebøger i moderne akvarelteknik.

Gerlesborgsskolan har været og er stadig en rugekasse for nordiske akvarelmalere, og nu får vi nogle af dem til Frederikshavn.

Forhåbentlig vil udstillingen tiltrække interesserede fra hele Norden.

Hvem ved, måske kan Frederikshavn blive stedet, hvor nordiske akvarelmalere, professionelle såvel som amatører, kan mødes - om ikke årligt så med passende interval.

- Jeg håber, at der vil komme mange besøgende til Kunstmuseets nordiske akvareludstilling og at flere inspireret af udstillingen får lyst til at forsøge sig med pensel, vand og farver, understreger Ole Riber.

Man kan læse om såvel udstilling som kursus på Kunstmuseets hjemmeside.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...