Grøn Energi - energiscreening af alle bolig og massiv satsning på energirenoveringer slår igennem

KOMMUNEN: Fra nytår hjemkøber Frederikshavn Boligforening udelukkende klima venligt el, dette bidrager til en årlig CO2 besparelse på 570 tons.

Boligforeningen har samlet – eller bundlet, som man kalder det – deres el aftaler. Tidligere kunne der være op til 150 installationer koblet på fællesmåler med hver deres aftale med en leverandør.

Igennem en ny aftale, som Bolifgforeningen har indgået med Eniig, har man skabt grundlaget for en samlet aftale, der betyder, at alt el hjemkøbt på boligforeningens fælles elinstallationer bliver klimavenlig energi, og ikke nok med det, samtidigt bliver det billigere

- Vi opnår både en stor årlig reduktion af Co2 udledning samt en økonomisk besparelse. Det er jo ret fantastisk, siger projektleder Brian Thomsen.

Frederikshavn Boligforening ser frem til at kunne præsentere et lignende tilbud for alle deres beboere i starten af det nye år, et tilbud der giver adgang til grøn og samtidigt billigere el.

Det er snart ti år siden en energipolitik, Boligforeningen vedtog den energipolitik, som siden har været platformen under foreningens fremadrettede arbejde med at begrænse CO2-aftrykket.

Starten på denne udviklingsrejse har været forsøgsprojektet Højbo, hvor 30 boliger skulle gøres så energivenlige som muligt.

Målet var en reduktion på 70 procent af forbruget.

Det blev 90 procent, så skalerer man dette forsøg op til national skala, så er der virkelig meget at komme efter i den danske boligmasse - og det sætter også den nye nationale ambition om 70 procent i relief.

Erfaringerne fra energirenoveringen er, at det blot koster en smule mere at nå de sidste procent - mellem 10 - 15 procent afhængig af bygningen.

Erfaringerne viser os, at det ikke er energirenoveringen i sig selv, der skal have hele æren.

En af grundene til det bedre resultat viste sig også at have adresse til beboernes adfærd.

- I fællesskab fik vi skabt en meget motiverende forbrugsmåler, der med smily´s giver beboerne præcise informationer om deres forbrug før og nu, fortæller projektleder Brian Thomsen.

Senest har Frederikshavn Boligforening fået godkendt et EUprojekt, der blandt andet sørger for energiscreening af alle foreningens boliger, og efter den en forventet energirenovering af op mod 2.000 boliger.

Det forventes at give en årlig energibesparelse på 6,4 GWh. og nedbringer CO2 udslippet med 1.750 tons årligt.

- Vi er seriøse i vores ambition. Vi har arbejdet med energipolitik og energibesparelse nu snart i 10 år. Udover vores ny elaftale, har vi udskiftet flere biler til el, så de nu også bliver helt CO2-frie.

- Ligeledes er flere traktorer til græsslåning blevet udskiftet med eldrevne robotplæneklippere. Vi producerer i dag via vores solceller knap 500.000 kWh. Og den strøm, vi ikke producerer selv, køber vi nu som klimavenligt strøm fra Eniig.

- Tilsammen har det ført os til, at vi med stolthed kan kalde os en grøn boligforening, understreger bestyrelsesformand Bjarne Walentin.

Ved køb af klima venligt el, gives der garanti for, at der bliver produceret strøm, svarende til en aftalt mængde fra vandkraft eller vindmøller. Derved sendes der et kraftigt klimavenligt signal og Boligforeningen er med til at fremme efterspørgslen af vedvarende energi i Danmark.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...