Erik Schack modtog Malteserordenes Fortjenstmedalje ved en ceremoni på Rådhuset

FREDERIKSHAVN: Daværende falckredder Erik Schack vidste ikke, hvad han havde at gøre med, da han som første mand nåede frem til en ulykke på Strandby Havn i 2014.

Der var tre livløse folk i en fiskekutters lastrum og dem søgte falckredderen at redde op fra et lastrum fyldt med giftige gasser.

Og ligesom han ikke vidste, hvad der præcis ville møde ham i 2014, vidste han heller ikke præcis, hvad der skulle ske, da han i tirsdag var sat i stævne på Frederikshavn Rådhus.

Erik Schack troede, at han skulle underskrive nogle papirer på jagtleje, som han har gjort før.

I stedet modtog han Malteserordenens fortjenstmedalje for sin indsats i forbindelse med dødsulykken i august 2014.

Erik Schack havde fået kørelejlighed af sin gode ven Bent og sin datter Caroline.

Han troede, at hun skulle underskrive papirerne og derefter på café med sin datter.

Erik ankom til Frederikshavn Rådhus og fik oplyst, at mødet foregik i byrådssalen.

Her stod borgmester Birgit S. Hansen og Eriks nærmeste familie samt Per Østergaard og Jan Langthjem fra Malteserordenen klar med en overraskelse.

Hans Kongelige Højhed Prins Karl Vladimir af Jugoslavien har godkendt tildelingen af ordenen og repræsentanter fra den lokale Malteserordenen havde spurgt borgmester Birgit Hansen, om hun ville overrække ordenen til Erik.

Sådan kan en ganske almindelig tirsdag i december pludselig få et helt anderledes indhold – fyldt med undren, tårer og glæde.

Malteserordenen er en vidtforgrenet orden, som inkluderer flere underordener – blandt andet Den Danske Johanniterorden.

Ordenen støtter især hospitaler, plejehjem og børnehjem og står bag forskellige hjælpeorganisationer som Ridder Woof og White Cross International.

Ordenen er økumenisk og arbejder derved for forståelse mellem verdens forskellige kristne kirker og baseret på Kong Peter 2. af Jugoslaviens konstitution af 1964, der følger FN’s charter om menneskerettigheder.

Ordenen blev oprettet kort efter det første korstog i 1096 for at befri Jerusalem fra de islamiske Seldjukkers besættelse.

Den har arbejdet humanitær siden og fik pavelig autorisation i 1113.

I dag arbejder ordenen på et kristent, humanitær, upolitisk grundlag overalt i verden.

Man kan ikke melde sig ind i ordenen, men man kan søge om optagelse som skt. Johanneshjælper og efter en periode med en aktiv indsats og med indstilling af to medlemmer søge optagelse som ridder/dame af honnor.

Riddere og Damer er optaget under ed og er forpligtet resten af livet. Riddere bærer en rød kappe og halskors og Damer bærer en sort kappe og brystkors. Sct. Johannes hjælpere optages lokalt og er løsere tilknyttet og bære en johanniternål.

Malteserriddernes Hospitalsorden har tidligere ydet støtte til Rosengården i Sæby og på Kastaniegården.

Voergaard Slot havde i 2004 besøg af Prins Karl Vladimir af Jugoslavien.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...