Susanne Christiansen gør opgør mod det voksende tal-tyranni i fitnessbranchen

FREDERIKSHAVN: Fra bibeskæftigelse til fuldtidsjob. Det er Susanne Christiansens drøm i 2019.

- Efter nytår tager jeg springet, fordi jeg oplever, at efterspørgslen vokser, og fordi jeg gør tingene lidt anderledes end mange andre steder, siger hun.

Susanne Christiansen har i flere år haft sin daglige gang i Fitness4women i Søndergade, hvor hun er instruktør.

Hun oplever dog en øget efterspørgsel efter personlig træning, kostvejledning og coaching.

Og Susanne Christiansens opskrift på sundhed er ikke et regnskab.

- For mig handler sundhed ikke om strikse kostplaner og hård træning fem-seks gange om ugen.

Du skal ikke undlade noget i din kost, for eksempel brød, kage eller alkohol.

. Det handler ikke om at tælle kalorier og skridt, måle løbedistancer med mere.

. Det handler ikke om at træne for at kunne spise lidt mere.

. Det handler heller ikke om at gå på vægten hver anden dag, mener Susanne Christiansen.

De fleste mennesker magter ganske enkelt alle disse ting.

Måske i en kort periode, men hurtigt er man på det gamle spor igen.

De hårde restriktioner passer ikke ind i vores travle hverdag.

- Og lige så snart det går galt, slår man sig selv oven i hovedet. Man kan heller ikke noget. Man har da heller ingen rygrad. Jeg kunne blive ved med at finde de mest modbydelige beskyldninger, man giver sig selv.

Og jo mere negativ man er, jo sværere bliver det. Jo længere væk er lysten til at komme tilbage på sporet igen. Der er intet, der er nemt, hvis man er negativ, og derfor trøstespiser man, mener Susanne Christiansen.

Den situation nikker 40-årige Henriette Jacobsen genkendende til. Hun trænede tre-fire gange om ugen, havde en stram kostplan og tabte 10-11 kilo.

Vægttabet holdt dog ikke i længden, for dagligdagen med arbejde og familie tillod ikke fire ugentlige træningspas og en stram kostplan.

- Jeg var tæt på at blive stresset af det. Nu er kurset i stedet sat for en sund livsstil, som også er realistisk i hverdagen. Jeg slapper pludselig af i forløbet. Nu træner jeg ”kun” - med god samvittighed - en-to gange om ugen. Jeg tæller heller ikke kalorier og vejer maden på en vægt. Jeg slapper af i forløbet og taber mig stille og roligt, siger Henriette Jacobsen.

For Susanne Christiansen er sundhed ikke regler, restriktioner og tal.

- For mig er sundhed balance. At finde glæden ved at gøre tingene. At kunne rose sig selv for det, der fungerer, og kunne tage et stykke kage uden at få dårlig samvittighed. At bevæge sig det, man har lyst til. Om så det er zumba, løb eller svømning, siger Susanne Christiansen.

Som instruktør i Fitness4women møder hun mange kvinder med et lavt selvværd.

- Det er en form for depression eller stress. De føler ikke, de kan leve op til alle de krav, som samfundet sætter i dag. Og de hader sig selv på mange områder.

- De fleste kommer med ønsket om at tabe sig, fordi de er sikre på, at så bliver selvværdet i top. Det er bare ikke den helt rigtige måde at få det tilbage på, for dit selvværd skal ikke afhænge af dit udseende. Vi kvinder er jo aldrig tilfredse med os selv, bemærker Susanne Christiansen.

I sit arbejde som personlig træner, kostvejleder og coach er vægttab derfor ikke det eneste succeskriterium.

- For mig handler det lige så meget om at opbygge selvværd, for så bliver det bare meget nemmere at styre, hvad man putter i munden, og det bliver meget nemmere at dyrke sin motion. Og så kommer vægttabet lige så stille, mener Susanne Christiansen.

Det er 24-årige Mia Rasch et godt eksempel på.

Hun har tabt over 10 kilo og træner nu videre selv i et omfang, som passer hende.

Humøret er højt, vægten er stabil, endda stadig lidt nedadgående.

Og selvværdet har fået et ordentlig boost.

Før gik selvværd meget på det Mia præsterede, i dag er det for den hun er.

Susanne Christiansen tror ikke, at vi er nået op på toppen af isbjerget, når det gælder interessen for personlig træning og kostvejledning.

- Med den udvikling vi ser i samfundet i dag, vil efterspørgslen stige endnu mere. Jeg har lige kørt en bootcamp sammen med qigong og mindfulness-instruktør Gitte Gustafson, hvor intet drejede sig om vægt.

Her drejede det sig om at få fokus på sig selv igen i den travle hverdag.

Deltagerne blev udfordret på mange punkter.

- Vi trænede, så sveden løb, trænede qigong, som er stille og roligt, og sad stille og mediterede. Det var ret vildt, hvad det gjorde for nogle af deltagerne.

- Denne bootcamp var et klart bevis på, at med det samfundet kræver af os, er det ikke bare knaldhård træning og en kostplan, folk har brug for.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...