Knud-Erik Thrane lærte at spille på orgel som 12-årig og drømte om at være organist i over 30 år. Nu er drømmen gået i opfyldelse

FREDERIKSHAVN: I et hjem i Skagen var der en gang tre musikalske brødre. Lars, Klaus og den yngste Knud-Erik. De to store spillede rock, mens den mindste var anderledes. Han begyndte som 7-årig at spille klassisk musik på klaveret, og som 12-årig begyndte han at få undervisning på orgelet i Skagen Kirke. Så går der over 30 år, og huspianisten på Color Hotel Knud-Erik Thrane på Color Hotel til en kongres for netop organister.

- En af deltagerne kommer hen til mig og siger, at med de fingre bør du da være organist. Tænkt det har jeg altid drømt om, svarer jeg.

Det var i 2005 og som 45-årig beslutter Knud-Erik sig for at udleve sin drengedrøm og uddanne sig til organist.

I dag er han ansat i Abildgård Kirke, fylder 60 år 14. januar, og 12. januar inviterer han derfor til to gange nytårskoncert i kirken med sine musikalske venner og familie.

- Det er mennesker, jeg arbejder sammen med i dag. Dygtige musikere fra hele Nordjylland: Jens-Christian Wandt, Tina Siel, Anders Teigen, Lise Robenhagen Hjørne, Mads Toghøj, min svigerinde Tine Lilholt, min bror Klaus, Jesper Frost Bylling, Ole Albrechtsen, Ejvind Burholt, Henrik Strøm og Karen Møller Krolykke, siger han, stopper og bliver rørt.

- Jeg er rørt over, at de er dygtige musikere, som siger ja til at være med, og rørt over, at det er gode mennesker, som jeg holder af at være sammen med, og ja jeg er stolt over, at jeg kom til at leve af musikken.

Et musikalsk liv med klaveret som omdrejningspunkt og med alle mulige forskellige genrer. For i Nordjylland siger man ja til at spille sammen, når ens musikalske venner har brug for en.

Knud-Erik Thrane startede som sagt med den klassiske musik. På Frederikshavn Gymnasium kom ham med i gruppen Sgt. Cane, som vandt Danmarkmesterskabet i pop.

- Vi rejste rundt i hele landet, og det var første gang, jeg fik penge for at spille.

Som ung ville han være skuespiller eller præst. Han søgte ind på teaterskolerne men kom ikke ind. Fik i stedet job som tjener på Moby Dick i Frederikshavn, var arrangementchef på Stena Hotel og barchef på Frederikshavns populære diskotek Excalibur før turen gik til Helsingborg i Sverige. Her arbejdede han som sælger, men holdt også ved musikken og var kapelmester for den svenske sangerinde Eva Rydberg.

- Jeg boede i Sverige i ti år. Men der var bud efter mig i Nordjylland, og jeg besluttede at flytte hjem og leve af musikken. Det har jeg nu gjort i 20 år.

Årene har blandt andet budt på 16 år som fast pianist på Color Hotel i Skagen. Et samarbejde med Jan Michael Madsen, hvor de lavede Madsen & Thrane Show, et musikalsk stand-up-show med egne numre.

I en helt anden genre kom han til at arbejde sammen med sin svigerinde fløjtenisten Tine Lilholt og sangerinden Tina Siel. De dannede i 2005 den Unikke Trio, som fortsat giver mange koncerter ikke mindst op til jul i landets kirker.

Og det allernyeste samarbejde er med storebror Klaus. Deres musikalske veje er nu mødtes. Trommeslageren Klaus Thrane, der i mange år var med i svogerens Lars Lilholts band, spiller med i Abildgård kirkens orkester, som også kan opleves til nytårskoncerten.

- Vi kommer til at spille jazz, musical, operette, rock, popballader, folkemusik, viser og salmer, som vi synger sammen med publikum, lover Knud-Erik Thrane.

Det bliver en koncert med den musikalske filosofi, som har præget fødselarens tankegang gennem hans musikalske liv. At glæde et bredt publikum. At tage et værk og oversætte det til et musikalsk sprog, som publikum med mange forskellige forudsætninger forstår. At vise musikkens spændvidde. At lægge sin sjæl i et stykke musik. En stjernestund har han kaldt den.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...