Der holdes to koncerter i jættestuen ved Gærum

BLAKSHØJ: Jættestuen ved Gærum er Danmarks nordligste, bygget i bondesten- alderen og har en intakt højkonstruktion på over 25 meter i diameter.

Søndag 7. juli arrangerer Hanne Methling to koncerter i jættestuen, hvor der er plads til 20 tilhørere ad gangen.

Højen rummer et smukt otte meter langt kammer med omkring 1,5 meter fra gulvet op til de fem store dæksten, som udgør loftet.

Men man må ydmygt bukke sig for at komme ind, for indgangen er 4,5 meter lang og én meter høj.

Herinde i dette 5.200 år gamle bygningsværk inviterer Hanne Methling på en rejse tilbage til stenalderens verden.

Med en række sange bringer hun vores forfædre til live, så du kan høre dem og se dem for dig - i deres gøremål, tanker og drømme, hvor det praktiske og åndelige går hånd i hånd, lyder det.

Der er to forskellige koncerter: Jægerstenalder, som hun synger om kl. 13 og Bondestenalderen, som får sin afdeling kl. 15. Hver koncert varer halvanden time, og imellem sangene fortælles om perioden.

Jægerstenalder: Hør om neandertalernes møde med Homo sapiens, og følg med rensdyrjægerne ud på tundraen efter istiden. Hør om fiskerdrengene og om brugen af urtemedicin. Kom også med til Ertebølle-pigens bryllup.

Bondestenalder: Den tidlige bondekultur har præget det danske landskab med deres storstilede byggeri af dysser og jættestuer. Hør hvordan, vi tror, de byggede dem. Følg blandt andet med flinthuggerne ned i flintminen, og med åndemanersken og stammen, der må flytte efter ny jord at dyrke.

- Det er de arkæologiske fund, og fortolkningerne af dem, der har sat gang i min indlevelse i stenalderens verden, og hér tager sangene deres afsæt.

- Det musikalske udtryk er nutidig folkesang med guitar som akkompagnement. Men du kommer også til at høre instrumenter fra stenalderen: ben-fløjte, tromme og brummer, fortæller Hanne Methling.

Det er femte år hun drager på jættestueturné, og der kommer nye sange til hvert år.

I år endnu et par sange for tromme – om ravbjørnen fra Fanø, om solsten på Bornholm, samt en ny fløjtemelodi.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...