Fire læsehunde i Frederikshavn kommune tilbyder deres assistance

FREDERIKSHAVN: En læsehund kan ikke læse, men den er rigtig god til at lytte.

Når børn med læseudfordringer læser højt for en læsehund, har det en motiverende effekt.

I Frederikshavn Kommune er der nu fire læsehunde, som du har mulighed for at møde på biblioteket i Frederikshavn eller Sæby.

Alfred, Egon, Chica og Loke sidder eller ligger pænt rundt om bordet, mens deres ejere - Helle Frandsen, Hanne Wetche, Hanne Klarskov og Ann Christina Nielsen udveksler erfaringer. De udgør tilsammen fire læseteams, og er denne dag samlet til møde på Frederikshavn Bibliotek.

Brug for flere læsehunde

Hanne og Chica arbejder på en skole og har været tilknyttet Frederikshavn Bibliotek i godt et år, mens hendes kollega Ann Christina og hunden Loke kom til for ca. et halvt års tid siden. Antallet af læsehunde er altså fordoblet med de to sidst tilkomne - Alfred og Egon, der ikke har helt så meget erfaring endnu.

Egon er læsehund på Stensnæsskolen i Voerså, mens Alfred netop har haft sin debut.

Det er ret nyt, at der er læsehunde i Nordjylland, men lige nu har Frederikshavn Kommune fire læsehunde, og der er en stigende interesse for at benytte læsehunde.

- Vi får hele tiden nye henvendelser fra både forældre og skoler med ønsker om tid med en læsehund. Så det er rigtig dejligt, at vi nu er fire frivillige med læsehund. Konsekvensen kunne være, at vi havde været nødt til at lave ventelister, og måske er vi heldige, at endnu flere har lyst til at være med, fortæller Hanne Klarskov, som ejer hunden Chica,

Børneglade hunde

En læsehund er en venlig og børneglad hund, der motiverer børn til at læse ved at lytte tålmodigt og interesseret til alverdens historier. Læsehunden hverken dømmer eller retter på barnet, men tilbyder roen og nærværet, der skaber tryghed og tillid hos barnet.

En læsehund er med til at skabe en positiv og anderledes læseoplevelse. Resultatet er øget læselyst og selvtillid.

- Der er ingen tvivl om, at både barn og hund nyder den fælles oplevelse, og det er det hele værd for mig at opleve, hvordan børnene finder glæden og lysten til at læse via de seks gange, hund og barn mødes, lyder det begejstret fra Hanne Klarskov.

Hvordan foregår det?

En læsestund varer ca. 30 - 45 min. Tidspunktet for den ugentlige læsestund aftales med læsehundens ejer.

- Børnene læser højt for læsehunden i 20-30 min., og bagefter hygger vi med sjove hundeøvelser og tricks. Læseforløbet varer typisk seks uger, og børnene får et diplom når forløbet er slut, forklarer Johanne Bach, der er bibliotekets kontaktperson.

Det er gratis at benytte en læsehund. Du skal blot skrive en mail til Foreningen Læsehunde på kontakt@laesehunde.dk med information om barnets navn og alder samt, hvilket bibliotek eller hvilken læsehund man ønsker et læseforløb hos.

Foreningen Læsehunde er en frivillig forening, der uddanner og certificerer læsehunde til biblioteker i hele Danmark. Foreningen blev stiftet i 2014 af en gruppe fagpersoner inden for områderne bibliotek, undervisning, læsevejledning og hundetræning.

Gennem nåleøjet

Der er fire godkendte og certificerede læsehunde i Frederikshavn Kommune. Læsehunden og dens fører uddannes og godkendes af Foreningen Læsehunde. Hunden Loke er en blanding af mellem en bomuldshund og en Schipperke, og den bor i Frederikshavn. Den har ca. været læsehund et halvt år på Frederikshavn Bibliotek og er også en besøgshund - godkendt af Ældresagen, og den træner rally. Ejeren er Ann Christina Nielsen.

Hunden Chica er en Labrador Retriever, der bor i Frederikshavn.Den har været læsehund et år på Frederikshavn Bibliotek og på en skole i Frederikshavn Kommune. Den elsker jagt og konkurrencer, og den ejer er Hanne Klarskov.

Hunden Egon er en Broholmer, der bor i Voerså. Den er læsehund på Stensnæsskolen og på biblioteket i Sæby. Den elsker godbidder, og ejeren Hanne Wetche.

Hunden Alfred er en Broholmer, der bor i Kvissel. Den er læsehund på biblioteket og den er en besøgshund, der er godkendt af Ældresagen. Alfred elsker at lave tricks og hans ejer er. Helle Frandsen.

Læs mere om projektet www.læsehunde.dk eller kontakt Johanne Bach på Frederikshavn Bibliotek

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...