ANDERLEDES: Kunstnerne René Holm og Frodo Mikkelsen slår vejen forbi fra henholdsvis Berlin og Østerild med udstillingen ”Embrace the Darkness”

Embrace the DARKNESS hedder en ny udstilling på Frederikshavn Kunstmuseum, der åbner 31. oktober og kan ses frem til og med 19.december.

Frederikshavn Kunstmuseum & Exlibrissamling lægger rum til et mørkt og dystert, men samtidig livsbekræftende efterår. Kunstnerne René Holm og Frodo Mikkelsen slår vejen forbi fra henholdsvis Berlin og Østerild med udstillingen ”Embrace the Darkness”. Udstillingen består af maleri, skulptur og installation og er en direkte opfordring fra begge kunstnere til at slukke for lyset, fjernsynet, slukke for online, slukke for kaffemaskinen og opvaskemaskinen, iPad´en og den altid jævnt svævende opmærksomhed og simpelthen omfavne mørket og stilheden – både den indre og den ydre.

Der er tale om to separatudstillinger, der både deler titel og betræder den samme sti igennem den mørke menneskeskov, vi kalder sjælen, livet og verden af i dag. Selvom begge kunstnere startede deres respektive løbebaner som unge lømler, der klatrede rundt på hustagene i Esbjerg (René Holm) og i København (Frodo Mikkelsen) for at lave graffiti – eller vandalisme som det hed før i tiden – læner de sig begge op ad en af de vægtigste muligheder for billedkunsten (og for maleriet i særdeleshed) siden romantikken ramte kontinentet og Freud med Caspar David Friedrich i rygsækken drog ind i de tyske skove; nemlig undersøgelsen af Det Uudgrundelige – Das Unheimliche – the Uncanny! Udstillingen er en glimrende mulighed for at stifte bekendtskab med alt det, vi indeholder og oplever, som denne verdens larm overdøver og som modernitetens projektører blænder ud og erstatter med Netflix og selvbedrag. Det er i mørket, man møder sig selv!

Begge kunstnere er yderst produktive og udstiller i ind- og udland både på museer, kunsthaller, gallerier og med kunst i det offentlige rum.

Der er fernisering d. 31. oktober kl. 14 og udstillingen løber indtil d. 19. december. Entré 40,-/30,- (medlemmer af Ældresagen), gratis for studerende og folk under 18.

I samme periode er de på Frederikshavn Kunstmuseum & Exlibrissamling stolte af, at kunne præsentere den polske exlibriskunstner Grzegors Izdebskis fine bogejermærker.

Grafiker og illustrator, Grzegors Izdebski, stammer fra Olkusz i Polen, født i 1991. Han er uddannet fra universitetet i Katowice – Institut for Grafisk Design - og modtog sin kandidatgrad i 2016 med professor Józef Knopek og professor Sebastian Kubica som vejledere. For tiden er han Ph.D.-stipendiat ved samme institut.

Han arbejder med tryk på papir, grafisk design og tegning med hovedvægt på småtryk og exlibris – primært med udgangspunkt i digitale teknikker (2D). Specifikt anvender Izdebski CGD, som er en måde at omsætte analoge tegninger til digital form på. Hans udtryk bærer præg af det psykologisk-analytiske og flertydigt symbolistiske.

Izdebskis håndtegnede exlibris finder endelig form som digitale tryk, som vanskeligt lader sig identificere som netop det. Som sådan er de reproduktioner af tegninger, hvor kunstnerens blyantsstreg spiller en langt større rolle end selve teknikken bag det digitale tryk.

Har bl.a. modtaget hovedprisen ved 18. International Sint-Niklaas Bookplates and Small Printmaking Competition, Belgien 2015; sponsorpræmie fra Rotary Club i forbindelse med XI International Ex Libris Competition “Ex libris Ex Hereditate”, Ruse, Bulgarien 2015; særlig omtale i kategorien ’Printmaking’ (tryk på papir) på ”II Youth Biennale – Fine Art”, Radomsko, Polen 2014; særlig omtale for exlibris til biblioteket i Gliwice i forbindelse med X International Graphics Competition for Ex Libris, Gliwice, Polen 2014. Han har haft tre soloudstillinger og adskillige gruppeudstillinger i Polen, Mexico, Canada, Belgien, Spanien, Bulgarien, Ukraine, Rusland, Hviderusland m.fl.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...