To franske elever har været på Handelsskolen gennem juni for at træne engelsk og for at give frederikshavnske elever en indsigt i det franske sprog

KOMMUNEN: At lære fransk i Nordjylland kan til tider være en udfordring, da vi sjældent ser franske film, hører fransk musik eller møder fransktalende turister i ferielandskabet.

I juni måned har elever fra Frederikshavn Handelsskoles franskhold haft rig mulighed for at øve deres franskkundskaber, da de har besøg af to elever fra skolens partnerskole i Annonay, syd for Lyon.

Elisa Maitre og Angelique Manoa fortæller, at de har haft engelsk i fire år, og at de glæder sig over at kunne anvende deres engelskkundskaber i praksis.

- Vi er efter to uger i Danmark blevet meget bedre til at tale engelsk, og vores ordforråd er blevet udvidet, siger de.

De bliver sekunderet af Mariane Bonnefoy, der er lærer på skolen i Frankrig:

- Eftersom vi forventer, at Brexit bliver en realitet, ville vi forsøge at finde et alternativ til vores elever, der ønsker at forbedre deres engelskkundskaber; her synes vi, at Danmark var en oplagt mulighed, da vi ved, at mange danskere er rigtig gode til engelsk, siger Mariane Bonnefoy.

Under opholdet bor de franske piger i tre forskellige værtsfamilier i og omkring Frederikshavn.

- Det giver dem en unik mulighed for at komme tæt på den danske kultur og for at lære så meget engelsk som muligt. Desuden har de danske elever således også chance for at øve sig endnu mere i det franske sprog, siger Anette Olsen, der er fransklærer på Frederikshavn Handelsskole.

- Som fransklærer kan jeg næsten ikke få armene ned. Mødet og samværet med de to franske piger er en helt enestående chance for eleverne. De oplever, at de rent faktisk kan kommunikere og gøre sig forståelige på fransk, hvilket i den grad vil motivere dem og styrke deres selvtillid og dermed lysten til at arbejde videre med sproget i 3.g.

- Når eleverne næste år skal bo hos franske familier og være i praktik i franske virksomheder, vil det give dem et unikt indblik i fransk kultur. De vil selv opleve den franske virksomhedskultur på nærmeste hold - en læring, de aldrig vil kunne læse sig til herhjemme på samme måde. For mit eget vedkommende er besøget af pigerne og deres franske lærer meget inspirerende, og jeg ser frem til at fortsætte det gode samarbejde, siger Anette Olsen.

Pigerne er meget glade for at bo privat.

- Vi blev modtaget med åbne arme i alle familierne. Inden afrejsen fra Frankrig spekulerede vi på, hvad vi skulle tale med fremmede mennesker om, der tilmed talte et fremmed sprog, men det er slet ikke noget problem.

- De spørger ind til os, til vores liv og til Frankrig i det hele taget, og derfor flyder samtalerne med lethed, fortæller Angelique Manoa.

Elisa Maitre fortæller videre:

- I Danmark virker alle mennesker så søde og er meget smilende, og det får os til at føle os velkomne. Værtsfamilierne smører madpakker til os, kører os på arbejde, og en morgen stod vi endda op til nylavede pandekager.

Jacob Jensen, der er elevvært, siger:

- Jeg synes, at det har været en oplevelse af have de to franske piger boende hos mig. De er meget åbne og vil gerne lære nye ting, og der er aldrig et stille øjeblik. Jeg synes, at det er fantastisk, at man som 16 og 18 årig har modet til at rejse ud til trods for at deres engelskkundskaber er begrænsede.

De to franske piger er under opholdet i praktik i Chrisfish Danmark A/S og Venligboernes Genbrug.

- Vi glæder os overordentligt meget over den velvilje de to firmaer har vist os og den hjertevarme de har modtaget pigerne med, for uden dem havde vi ikke haft mulighed for at byde udenlandske elever velkommen i Frederikshavn, pointerer international koordinator, Lene Porsborg fra Frederikshavn Handelsskole.

Hun fortæller endvidere, at selvom de fleste elever er virkelig gode til engelsk, er det ikke helt nok.

- Sprog bringer os sammen på kryds og tværs af Europa, hjælper til den interkulturelle forståelse borgere imellem i de europæiske lande, og ikke mindst os til at kunne handle med udenlandske virksomheder.”

At sprog er vigtigt, kan salgschef Jeanette Reinert bekræfte:

- I Chrisfish Danmark A/S er vi nødt til at have ansatte med gode sprogkundskaber. Hvis du vil sælge fisk til Spanien, Frankrig og Tyskland er det ikke nok med engelsk.

Lene Porsborg understreger desuden, at man som uddannelsesinstitution er nødt til at se på, hvilke krav aftagere stiller til de elever, skolerne leverer.

- Og derfor glæder det os, at de kan møde udlændinge her og rejse ud og derved anvende deres sprogkundskaber i praksis.

Jeanette Reinert fortæller videre: ”

- Vi er rigtig glade for at have Angelique her i praktik; hun er utroligt selvkørende og sød, til trods for at hun er udfordret på det engelske. Hos os tager hun telefonen, når vores kunder ringer ind, taster ordrer, laver label og varetager elevopgaver, mens de er på skoleophold.

Poul Nielsen fra Venligboernes Genbrug fortæller, at det var med lidt betænkelighed overfor sprogproblemer, at de sagde ja til at være praktikvært for Elisa, men enhver betænkelighed er blevet gjort til skamme.

- Vi mødte en utrolig sød, smilende og imødekommende Elisa, der lynhurtigt faldt til hos os.

- Hun deltager interesseret i de daglige gøremål, og vi kommunikerer uden problemer på engelsk. Hun lever fuldt op til vores nøglesætninger, om at møde andre mennesker med venlighed, åbenhed og med respekt for forskellighed.

- Den første tid er fløjet afsted, og det bliver utvivlsomt lidt hårdt at skulle tage afsked med hende om et par uger, siger Poul Nielsen.

Begge piger fortæller, at de er taknemmelige over, at Chrisfish og Venligboerne ville have dem i praktik i en måned, og ikke mindst at de tager sig tid til det.

- De ansatte i Chrisfish er så venlige over for mig og gør sig mange anstrengelser for, at jeg kan forstå alt, når vi kommunikerer. Jeg er virkelig glad for at være der, siger Angelique Manoa.

På franskholdet er der hos de danske elever ligeledes stor tilfredshed med besøget af de franske piger.

- Jeg har personligt fået en bedre forståelse for, hvordan småord bliver brug i daglig tale og generelt, hvordan franske sætninger bliver skruet sammen.

- Derudover har jeg fået nedbrudt en fordom om, at alle franskmænd er kort for hovedet. Jeg glæder mig til at komme til Frankrig for at blive endnu bedre til sproget og for at opleve deres kultur i stedet for kun at læse og lære om den., siger Emilie Schriver Andersen.

Det gør Nikolai Riis og Jacob Plesner også.

De danske elever har været ansvarlige for aktivitetsprogrammet for de franske piger. De har naturligvis set alle seværdighederne i vores kommune, men har også besøgt Aalborg og Fårup Sommerland.

Derudover har de lavet ganske almindelige aktiviteter, som unge mennesker nu gør: biograftur, volleyball på Palmestranden, Minigolf og naturligvis på diskotek.

- Det er så vigtigt, at eleverne inddrages i planlægningen. På den måde bliver såvel deres interesse som udbytte i det hele taget større, siger Lene Porsborg.

Besøget fra Frankrig er støttet og muliggjort af EU’s uddannelsespulje Erasmus+.

Frederikshavn Handelsskole har ligeledes modtaget midler fra Erasmus+, således at der de næste to år kan sendes mere end 60 elever til udlandet.

I det kommende skoleår sendes 25 elever på et tre-ugers sprog- og praktikophold i Dublin, Irland.

Derudover sendes i februar 2020 15 elever på et to-ugers praktikophold i hhv. Annonay i Frankrig og Liezen i Østrig.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...