KOMMUNEN: Digteren Morten Søndergaard modtager i år Drachmannlegatet.

Legatet er et af Danmarks ældste rettet mod forfattere og er blevet uddelt siden 1917.

Med legatet følger et ophold på Klitgaarden Refugium og 15.000 kroner.

Morten Søndergaard tildeles legatet for sit ”specielle og originale forfatterskab med dets udsøgte sprog”, skriver legatkomitéen, som består af forfatterne Jens Christian Grøndahl og Hanne Marie Svendsen.

- Der er en stærk livsvilje i dette meget specielle og originale forfatterskab med dets udsøgte sprog, der, båret af både ømhed og humor, styrke og voldsomhed, fører læseren videre i en undersøgelse af skriften og verden.” skriver komiteen.

Morten Søndergaard er uddannet fra Forfatterskolen i 1992 og har siden udforsket sprogets mange dimensioner.

Han debuterede med Sahara i mine hænder (1992) og har siden skrevet digtsamlinger, bidraget til udstillinger, udgivet plader, stået bag oversættelser af bl.a. Jorge Louis Borges samt skabt genreløse og tekstløse bøger.

Senest har han og sønnen Sophus Helle oversat det ældgamle værk Gilgamesh (2019) og alene har han udgivet bogen Journal 2019 (2019).

En stor del af Morten Søndergaards tekster er oversat til andre sprog og han er to gange blevet nomineret til Nordisk Råds litteraturpris.

Legatkomiteen kalder årets legatmodtager ”en forsker i sproget”: ”Et tilbagevendende tema er forbindelsen mellem sproget og kroppen, mellem sproget og tilværelsens fysiske manifestationer, som forfatteren med vidåbne sanser iagttager og registrerer, mens han søger at finde en mening i kaos.

Den fysiske uddeling og fejring af Drachmannlegatet er i år udskudt på ubestemt tid på grund af Covid19-situationen i Frederikshavn Kommune.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...