Selv om han er faldet godt til, så var det noget af et spring for unge Peter Christensen at flytte fra Nuuk til Frederikshavn

FREDERIKSHAVN: Den engelske forfatter A. A. Milne opfandt i begyndelsen af det forrige århundrede figuren Peter Plys. På Milnes modersmål hed han Winnie the Pooh, og der var ikke udelukkende tale om en børnefigur. Gennem Peter plys præsenterede A. A. Milne nemlig en livsvisdom, som voksne også kunne lære fra. Blandt andet sagde Peter Plys en gang om begrebet venskab: ”Gode venner kan lave alting sammen – men kun de bedste venner er i stand til at lave ingenting sammen”. Og det er vel ikke helt skævt at påstå, at det også giver mening i en voksenlogik?

Men det er ikke altid lige sådan at få nye venskaber, og når man kommer fra en helt anden kultur end den danske, så kan udfordringen være nok så besværlig. Det ved 16-årige Nuka-Peter Christensen alt om. Som navnet måske antyder, så stammer Nuka-Peter fra Grønland.

Betænkeligheder ved at flytte

Til daglig går han i 9. klasse på Bangsbostrand Skole, og da han i sin tid fik at vide, at han sammen med familien skulle flytte til Frederikshavn, så havde han sine betænkeligheder:

- Da min forældre kom og fortalte, at vi skulle flytte til Danmark, gjorde jeg mig mange tanker. Blandt andet var jeg ked af at skulle forlade mine venner, og jeg var bekymret for, om jeg kunne få nogle nye.

Store kulturforskelle

På Grønland havde Nuka-Peter været god til at lave både alting og ingenting med sine venner. I Danmark har det været svært for ham at skabe nye relationer. Der er store kulturforskelle mellem Danmark og Grønland, og især i starten var det svært at blive en del af en dansk hverdag:

- De kammerater, jeg kom til at gå i klasse med her, har jo oplevet helt andre ting, end jeg har. Jeg var vant til, at vi kunne tale om alt, hvad vi lavede i går, og hvad der skete i byen. Det vidste vi nemlig alt om. Jeg kommer fra Nuuk, og selv om det er Grønlands største by, så er den lille i forhold til byer i Danmark. Og på Grønland var jeg også vant til at være udenfor sammen med vennerne. Jeg kunne ringe til dem, og så fiskede vi efter torsk eller gik ture ned til Nuuk Centret. Men sådan fungerer det ikke i Danmark. Det er mit indtryk, at danske børn sidder på deres værelse og spiller computer. Derfor er det svært for mig at forholde mig til mine danske kammerater, for deres liv er meget anderledes.

Ikke altid sjovt - dog berigende

Nuka-Peter har følt sig velkommen i Danmark, men der er alligevel stunder, hvor han fornemmer, at han kommer et andet sted fra:

- Jeg føler, at jeg er blevet accepteret, og jeg har aldrig hørt negative ting om Grønland. Jo, der er nogle, der joker om sæler og fisk og den slags, men jeg kan godt høre forskel på, om det er en joke eller ondt ment. Men der er også dage, hvor jeg ikke føler mig som en del af det hele. Især fornemmer jeg det i skolen, hvor niveauet er meget højere end på Grønland. Jeg har haft problemer med at følge med, og det har heller ikke gjort det nemmere at få nye venner.

Som det fremgår, så er det ikke kun en dans på roser at være fra en anden kultur. Men for Nuka-Peter Christensen har det også været en berigende oplevelse at komme til Danmark. Især hæfter han sig ved de muligheder, landet byder på.

Skal tilbage til Grønland

- Der er så meget at lave i Danmark. Man kan gøre alt. Uden problemer kan man rejse rundt i landet og besøge andre byer. Jeg har jo været vant til, at man var bundet til én by, og det var det. Og så er det også spændende, at der findes så mange restauranter, butikker og biografer. Internettet er hurtigt, og priserne er meget lave her. Alt er dyrt i Grønland.

Når det en dag bliver tid, så er Nuka-Peter ikke i tvivl om, at han igen skal bo på Grønland. Og det har ikke noget med Danmark at gøre. Det handler om Grønland:

- Jeg er meget glad for at være i Danmark. Der er ikke noget dårligt for mig her, men jeg ved, jeg skal tilbage til Grønland en dag. Og skulle jeg endelig blive her i landet, så skulle mine grønlandske kammerater være her.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...