Kom tæt på Operation Overlord ved et foredrag på biblioteket tirsdag 11.2

FREDERIKSHAVN: De såkaldte krigssejleres indsats ved D-dag i Normandiet i 1944 har betydet, at Danmark i dag er anerkendt som allieret nation.

Historiker Jakob Kjærsgaard fortæller, tirsdag 11. februar kl. 19.30 på Frederikshavn Bibliotek, om de mange danskeres indsats under det, der kaldtes Operation Overlord.

Hvis man står ved Normandiets kyst i dag er det ikke svært at forestille sig, at synet af de tusinde og atter tusinde skibe, der i morgentågen den 6. juni 1944 mødte de tyske soldater, må have været skræmmende.

Under kodenavnet ”Operation Overlord” var en landgang af hidtil uset format og størrelse sat i gang. I runde tal blev 130.000 mand på førstedagen landsat fra søsiden og yderligere 23.000 fra luften.

Til at gennemføre operationen blev der brugt tæt ved 7.000 skibe som talte både landgangsfartøjer, krigsskibe og et større antal handelsskibe.

Det var i denne sidste kategori, at Danmark deltog. 31 danskbemandede skibe – hovedparten under Dannebrog – var en del af invasionen. Tæt ved 1.000 danske søfolk deltog i ”Operation Overlord”.

Som det havde været tilfældet siden Besættelsen, ydede søfolkene også her uden sammenligning den største danske indsats til den allierede krigsførelse. Derudover deltog en større mængde danskere også i andre allierede værn, lige fra Spitfirepiloter til marineinspektører og endda faldskærmssoldater.

Om foredragsholderen

Historiker Jakob Kjærsgaard har tidligere arbejdet ved Kystmuseet i Frederikshavn samt Utah Beach Museum i Normandiet og er forfatter til bogen: Den Røde Brænding - Danske beretninger fra invasionen i Normandiet 1944, som udkom i maj 2019.

Hør Jakob Kjærsgaards skildring af den danske indsats, da Normandiets strande blev farvet røde af soldaternes blod.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...