Botanisk Have er i dag forankret hos alle frederikshavnere

FREDERIKSHAVN: Det er præcis 30 år siden første spadestik blev taget til projekt Bangsbo Botanisk Have.

Det blev fejret torsdag, selv om vejret afgjort ikke viste sig fra sin venligste side far den årle morgen.

Men det afholdt hverken morgenvandrerne i at nyde en kop kaffe hos fødselaren eller de 120 børn, som naturvejleder Bo Storm havde indbudt til at laver foderkugler, kigge efter fugle og nyde oplevelsesstien, til at kigge forbi.

Mange af kommunen børnehaver var på tæerne - og i modsætning til andre af os, så var børnene fuldstændig ligeglade med det blæsende og periodisk fugtige vejrlig.

De have en sand fest kulminerede med pølser og kagemand og med at vinderen af formiddagens konkurrence mellem institutionerne blev udråbt.

Og vinderen blev børnene fra Børnehaven Spiloppen i Århusgade.

Selve fejringen var sat til kl. 12 og selv om vinden ikke løjede det mindste af - og bygerne ind imellem slog smut på vore kinder inde i selve byen, så må Bangsbo Botaniske Have jo med den frederikshavnske forfatter og stensamler Johannes Boolsens ord ligge lunt i læ af Bangsbo Bakker - for ganske vist var der ikke magsvejr, men vinden var venligere og vejrliget tørt.

Botanisk Haves gartner Ellen Ræbild og naturvejleder Bo Storm blæste fødselaren et gedigent stykke - måske den første Lur-duet, der nogensinde er afspillet i Bangsbo Botaniske Have. Og den stod knivskarpt her på en af novembers allersidste dage.

Borgmester Birgit Hansen lagde i sin fødselsdagstale op til en dialog med de mange forsamlede børn - og det fungerede eminent - ikke mindst fordi vi efterfølgende skulle tænde juletræet sammen med børnene.

Der var også en kommunal gave, som skal byttes ud med et længe ønsket plantebord.

Formanden for Bangsbo Botaniske Have, Preben Reinholdt, afslørede ved borgmesterlig mellemkomst en stor gave, som haven har fået i anledning af fødselsdagen.

Giver er anonym, men det gælder tre værker skabt af den frederikshavnske kunstner Flemming Johansen.

Værker viser Tyr - søn af Thor, Fiskeren, der skuer ud over byen og en ørn, som endnu ikke har fundet en blivende placering.

- Vi er utroligt glade for donationen - som måske i sig bærer kimen til en skulpturpark her i Bangsbo, sagde den botaniske haves formand Preben Reinholdt.

Bangsbo Botaniske Haves Vennekreds var også på banen med en gave i anledning af fødselsdagen.

Formanden, Inger Nielsen overrakte Preben Reinholdt en donation på 35.000 kroner, som blandt andet skal bruges til at få lys opsat fra midtergangen i Parken ned til Gartnerboligen.

- Så måske formanden får nemmere ved at finde os, lød det polemisk fra vennekredsens formand.

Rom blev som bekendt ikke skabt på en dag og en botanisk have bliver det heller ikke på 30 år - ikke når man som initiativtagerne hele tiden har haft begrebet rettidig omhu for øje.

Og fokus har uafladeligt været evnen til at vedligeholde det, der anlægges.

Men der er ikke langt igen inden den botaniske have er fuldt udbygget og kan vi vente længe nok - måske to eller måske fem år, så er også det sidste område færdigt, og dermed er planen fra 1988 fuldført.

- Nu går vi i gang så småt næste år. Hele anlægsprojektet vil koste op mod fire millioner og dem har vi endnu ikke. Derfor sætter vi projektet i gang etapevis, siger den botaniske haves primusmotor Herluf Johansen, som samtidigt understreger, at man ud over anlægsmidlerne også skal have en konstruktion klar, så man kan vedligeholde det anlæg, man får sat på skaft.

- Det har været vores mantra gennem alle årene at sørge for, at der ikke sættes anlægsarbejder i gang før vi har styr på den efterfølgende drift.

- For selv om der er mange frivillige hænder i Bangsbo Botaniske Haves Vennekreds, der gerne smøger ærmerne op hver onsdag aften, så skal der også professionelle kræfter til for at holde niveauet og retningen.

- Men jeg har en god mavefornemmelse, så jeg tror at Danmarks Vilde Blomster er et område, der er inden for snarlig rækkevidde, siger Herluf Johansen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...