Bangsbostrand Sogn etablerer samtalegruppe for ufrivilligt barnløse

FREDERIKSHAVN: Som noget nyt etablerer Bangsbostrand Kirke en samtalegruppe for ufrivillige barnløse kvinder.

At være ufrivillig barnløs er stadig et tabu nogle steder.

Det kan være forbundet med en skam, skyldfølelse og kaste en ud i en eksistentiel krise.

Der er så mange spørgsmål: Er det min egen skyld? Er jeg ikke kvinde nok, siden jeg ikke kan få børn? Gør jeg noget forkert? Er jeg forkert?

Måske også en vrede. På sin mand. På sine omgivelser, hvis alle ens veninder render rundt med store flotte struttende maver eller barnevogne.

- Jeg oplever mange kvinder beskrive ufrivillig barnløshed som en tomhed. En længsel efter noget som man måske ikke helt ved, hvad er, men som man brændende ønsker sig, siger sognepræst Susan Storm.

- De føler sig ofte udenfor. Udenfor når snakken går om babybleer og amning og vuggestuepladser.

- For når man bliver mor, så bliver man automatisk en del af et fællesskab, der tydeligt er defineret ved rollen at være mor. Og er du ikke mor, så står du udenfor. Og det kan være meget smertefuldt og samtidig være forbundet med en stor sorg.

Følelsen af at stå alene med sine tanker, sin vrede, sin frustration kan isolere en og samtidig puste til den ild, der antændes på tvivlens og selvets bål.

- Og mange af kvinderne står alene - også selvom de står sammen med deres mand eller måske søger en mand. Sorgen over ikke at få et ønskebarn eller prøvelserne ved at forsøge igen og igen, skrækken for at miste det lille liv, som vokser inde i maven, det er svært at forstå og sætte sig ind i, hvis man ikke selv har oplevet det, siger Susan Storm.

Derfor er det et håb, at med netop en samtalegruppe, at der kan skabes et fortroligt rum, hvor alle tanker, følelser - også de "forbudte" kan italesættes, og vigtigst af alt, at man vil opleve, at man ikke er alene. At der er andre som forstår en. At man i sidste ende kan spejle sig i hinanden.

- Jeg håber, at gruppen vil fungere som en støtte. At kvinderne vil mærke, at her er der nogle som forstår mig og ikke dømmer mig. Det skal gerne være et sted, hvor der er plads til at tale om hvor svært det er, og om meningen med livet nogle gange kan synes at være svær at få øje på, når drømmen om barnet blot er en drøm, siger sognepræsten.

Samtalegruppen kickstartes af blogger Signe Hanson. der holder et foredrag i Hånbæk Kirken torsdag 24. maj kl. 17-19.

Signe Hanson har selv kæmpet med at blive mor.

Hun kender al til skyldfølelsen, jalousien og ikke mindst omverdens reaktioner, når vejen til moderskabet lige pludselig er brolagt med forhindringer, komplikationer og besværligheder.

Foredraget tager udgangspunkt i Signes dagbog fra bloggen www.erduherikkesnart.wordpress.com.

Her er alle meget velkomne til at deltage.

Efterfølgende vil samtalegruppen mødes fire gange hen over året.

Det sker i Hånbæk kirken og mødedatoerne er allerede sat:

Torsdag 21.06 kl. 19-21

Torsdag 30.08 kl. 19-21

Torsdag 4.10 kl. 19-21

Torsdag 15.11 kl. 19-21

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...