Nordiske kunstnere samlet om stor sommerudstilling

FREDERIKSHAVN: Lørdag 29. juni kl. 14 åbner Frederikshavn Kunstmuseum sin sommerudstilling, som denne gang er en stor akvareludstilling med deltagelse af 10 kunstnere fra Norge, Sverige, Finland og Danmark.

Udstillingen hedder ”Nordiske Akvareller 2019” og har sigte på at vise, hvad akvarelmaleriet kan.

En af udstillerne er Lena Amstrand, der bor på en lille ø uden for Göteborg.

Hun elsker at male langs den svenske og norske vestkyst, ved vandet eller på vandet i en båd.

- Vejret er vigtigt herude, vinden, udsigten og fugtighed påvirker alt og skifter konstant, siger hun og understreger, at akvarellen er så god til at skildre øjeblikket, når vejret skifter, når lyset kommer tilbage efter uvejret.

Dyr og fugle som rører sig og pludselig danner en spændende komposition, lysrefleksen som pludselig glimter på den regnvåde sten, siegr hun

Kjersti Eliassen er uddannet på malerlinjen ved Statens Kunstakademi, Oslo, og har arbejdet med akvarel de sidste 19 år.

- Jeg bruger landskabet som motiv, gerne med indslag af mennesker, hus eller dyr. Jeg er optaget af den poetiske og meditative stemningen. I billederne på udstillingen arbejder jeg med by landskabet, med indtryk fra Rom. Jeg prøver at se bag byens larm og turisthorder og søger en ro i det historiske, men pulserende og urbane landskabe.

Petri Hytönen bor og arbejder i Borgå.

Til udstillingen har han lavet tredimensionelle, mobil-lignende, modulære akvarelmalerier, hvor han fremhæver de menneskelige og moralske problemer, som vi konstant konfronteres med.

Hytönen sprænger systematisk de bobler, som de enkelte personer konstruerer omkring sig.

Mens man har luft under vingerne, falder en anden lige ned mod den uforsonlige jord.

Lotte Lambæk er også med blandt de ti udstillere.

I denne udstillingen tager hun blandt andet udgangspunkt i mindretal - her Nordamerikas indianere og den voldsomme skæbne, de har oplevet.

Desuden er både det klassiske eventyr og atmosfæren fra de nordlige rødder tilstede i mange værker.

Teknikken er ikke klassisk, da den ofte mixes med kridt, kul eller pasteller.

Svenske Lars A. Persson er en del af udstillingen -endda på mere end en måde. Sideløbende med sine egne værker på Kunstmuseet har han nemlig en workshop i Maskinhallen for dygtige danske akvarelmalere, der kører henover åbningsweekenden.

- Jeg arbejder primært i akvarelteknik, hvor de urbane landskaber og deres kraftfulde miljøer interesserer mig.

Mine malerier og collager er ofte i større format hvor modsætningerne berører hinanden og forstærker udtrykket i billederne. Det grove møder det fine, det kolde møder det varme og det våde møder det tørre osv.

Malerierne/collagerne kan også ses som sammenfatninger eller måske ”essenser”, af pladser og miljøer som for mig er særligt malerisk interessante, siger Lars A. Persson.

Ud over de nævnte tæller udstillingen også værker skabt af Adam Saks, Anna Törnquist, Katja Tukiainen og Morten Gjul

Museets exlibrisafdeling viser uddrag fra hollandske Agaath og Jos van Watersschoots samling.

Alle udstillinger kan ses til 24. august.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...