FREDERIKSHAVN: Det var en flok forventningsfulde medlemmer af Ældre Sagen Sæby, som havde taget mod opfordringen fra De grønne Ambassadører fra Min Energiby, til en rundvisning på Gemidan Ecogi på Udviklingsvej i Frederikshavn, hvor de fik information om håndteringen af vores madaffald.

Gruppen blev budt velkommen af driftsleder Niels Jørgen Kræmmergaard og kvalitets- og miljøchef Lisbeth Collin Hultfeldt hos Gemidan Ecogi, hvorefter de 30 deltagere blev fordelt på 2 hold. Det ene hold fulgte Niels Jørgen, til en rundvisning på hele anlægget.

Under hele rundvisningen blev der lagt vægt på virksomhedens store fokus på vores miljø og bæredygtighed. Alt regnvandet fra virksomhedens store tagflader opsamles i et stort bassin, hvor vandet så bruges til at opløse og adskille alt det organiske fra det ikke organiske materiale. Kun til smøring af enkelte lejer anvendes vores gode drikkevand.

Det var en fantastisk oplevelse at se, hvor rent og pænt hele fabriksanlægget holdes. Samtidig kunne man forvente, at der ville lugte ubehageligt i den store hal, hvor alt vores madaffald tømmes ud på gulvet, men en daglig grundig rengøring gør, at vi kun ved indgangen til hallen kunne registre en meget svag sødlig lugt. Ellers registrerede vi intet under rundturen.

Hele processen - fra vores blandede madaffald med mad, dåser, plastik osv. kommer i fødekassen til det hele er igennem anlægget og kommer ud i 2 dele – den ene del som tørstof til forbrændingen (det ikke organiske materiale), og den andel del ”ølle brødet” også kaldet pulpen som ender i den store tank – tager kun ca. 20-22 min. Tanken rummer 320 m3 og herfra køres pulpen til biogasanlæggene. Her varmebehandles hele biopulpen, før det kan anvendes som gødning hos landmændene og med en garanteret renhed på 99,8%.

Det andet hold startede med Lisbeths information om Gemidan og alle dens forskelligartede anlæg rund i DK og udlandet. Information blev ledsaget af plancher og en kort videofilm om anlægget. På nuværende tidspunkt er der et par tilsvarende anlæg i DK, men flere er på vej.

Også udlandet er meget interesseret i vores måde at være miljøbevidste på. Således kommer der ofte gæster fra ind- og udland, for at se anlægget, og Gemidan forventer at indgå aftaler om opførelse af flere anlæg i udlandet. Senest har et hold fra Australien været på besøg, i f.m. kontrakts forhandler.

Under rundvisningen og indlægget var der stor spørgelyst. Ingen tvivl om, at borgerne interesserer sig for vores miljø og gerne bidraget, når formålet bliver anskueliggjort og gjort forståeligt. Blandt deltagerne var der stor forundring over, at de Nordjyske kommuner ikke finder et ensartet mønster til vores sortering. Gemidan var vært ved kaffe og Erik Sudergaard fra Ældre Sagen havde medbragt kagen hertil.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...