Farvel til studenterne efter 2 og 3 lærerige år

FREDERIKSHAVN: Fredagen var en udpræget stor og højtidelig dag for de mange dimittender, der sprang ud af byens ungdomsuddannelser.

På Frederikshavn Gymnasium og HF sagde konstitueret rektor Steffen Christensen farvel til 214 glade studenter 174 STX’ere, 29 HF’ere og 10 Hf-Søfartere.

Og selv om eleverne havde dyrket hinanden ved farvelfesten aftenen inden, så var alle klar til en højstemt stund, som også forældre og andre pårørende var en del af - festsalen var i hvert fald fyldt til bristepunktet.

Efter en musikalsk intro ved to af gymnasiets gamle elever Knud-Erik Thrane og Lise Robenhagen Hjørne og smukke indslag ved gymnasiets to kor - Vox Øst og Blandede Bolsjer - under direktion af lektor Birgit Munch var det tid for den rektorale farvel-tale.

Og Steffen Christensen havde organiseret sit farvel i tre dele - først om det som er meget tæt på elever, så lidt mere generelt om uddannelse og dannelse og endelig om det samfund som I er en del af.

Vi fik en lille indføring i, hvorfor næste årgangs farvel til AT-eksamen er velkommen, fordi den har fjernet fokus fra kernefagligheden

Men uanset, så kan studentereksamen lignes med Lego, hvor klodserne kan sættes sammen på uendelig mange måder, og kan således passe ind i den kontekst de sættes.

- Det samme gælder en studentereksamen fra det almene gymnasium – den passer ind eller kan komme til at passe ind alle steder – der kan være småændringer i elementerne; men det ændrer ikke ved, at den kan bruges alle steder og til alle tider, sagde Steffen Christensen.

I talen næste afsnit fokuserede han på begrebet dannelse.

- Dannelse er at opnå en forståelse for, at andre mennesker, både her og andre steder i verden, kan leve anderledes og se anderledes på livet og de udfordringer, tilværelsen byder. Ikke bedre – ikke dårligere men anderledes lød det i dimissionstalen.

Til slut var det tid for et indspark omkring vores samfund - og vores liv i det samfund, hvor fake news er blevet en del af hverdagen.

- Jeg er overbevist om, at I godt kan navigere i et samfund med voldsomt modsatrettede krav og forventninger. I har lært at tage kritisk stilling, det er et helt centralt element i den eksamen, som i har bestået nu.

- Det svære bliver så at handle i overensstemmelse hermed – men det er det I nu skal, og vores fælles fremtid er afhængig af, at I gør det.

Tillykke med huen, sagde Steffen Christensen.

Og så var det tid at dele eksamensbeviserne ud til de mange glade studenter.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...