Reformationen var startskuddet til en massiv udryddelse af det, man kaldte hekse

FREDERIKSHAVN: Spotlyset bliver rettet mod reformationen og hekseprocesserne i Danmark-Norge, når Foreningen Norden byder til historisk foredrag i Sognehuset 24. februar kl. 19.

Guiden på turen, der også byder på enkelte udkig til Sverige-Finland og De Britiske Øer journalist ved NORDJYSKE Medier og historiestuderende Villy Dall, Hurup Thy.

Villy Dall, der er sekretær for Foreningen Norden i Thisted, vil fortælle om ”de europæiske hekseprocesser” fra 1540’erne og frem til ca. 1700 som et led i ”Reformationen i et historisk og religionsvidenskabeligt perspektiv”. V

Første halvdel af 1600-tallet var den mest intense periode for hekseforfølgelser eller trolddomsforfølgelser i Europa. Forskerne har identificeret omkring 100.000 retssager i Europa, hvoraf omkring halvdelen resulterede i straf - i de langt de fleste tilfælde dødsstraf og for det meste ved brænding. 25 pct. af de dømte var mænd - og altså 75 pct. kvinder.

Der var hekseprocesser i savel protestantiske som katolske lande - og i begge tilfælde var hekseprocesserne led i savel reformationer som modreformationer.

I Danmark fandt de første hekseafbrændinger sted i 1540. Det blev startskuddet til en lavine, hvor op i mod 1000 blev dømt til at være heks og henrettet.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...